perjantai 18. joulukuuta 2015

Riikinkukon kaiverrusta

Tällä hetkellä minulla on menossa ensimmäinen työharjoittelujaksoni. Heti ensitöikseni sain hommakseni loihtia maljakkoon lasikaiverruksen, jossa komeilisi riikinkukko. Tuumasta toimeen! Tunteja työhön uppoutuikin yllättävän paljon, mutta lasikaiverrusten tekeminen on todella palkitsevaa.

Riikinkukko pyrstösulkia vailla. 




Valmis riikinkukko.


 Lasikaiverruksessa minua kiehtoo sen monet mahdollisuudet, ja joskus hamassa tulevaisuudessa toivon osaavani kaivertaa lasiin myös realistisia muotokuvia. Siihen on vielä rutkasti matkaa, mutta tekemällä senkin taidon voi oppia.




torstai 17. joulukuuta 2015

Heraldiikka

Heraldiikka on yksi niistä osa-alueista joka kiinnostaa minua paljon. Siihen liittyy paljon mielenkiintoisia asioita. Meille annettiin tehtäväksi suunnitella oma heraldinen kuvio/kuva, josta piti tehdä itselle tarkoitettu vaakuna.

Halusin tehdä omasta tunnuskuviostani hieman humoristisen. Tuloksena on norpan ja metson sekoitus. Vaakunoissa eläimen kuuluu katsoa aina samaan suuntaan. Tarkoituksena on että eläin näyttää hyökkäävältä. Oma "norppametsoni" näytti aluksi kovin kiltiltä, siispä lisäsin piirrokseeni kielen ja hampaat. Tunnuskuvio kertoo aina jotain omistajastaan. Olen itse syntynyt Saimaanrannan läheisyydessä ja metsästys on kulkenut suvussa. Siispä näiden kahden asian sekoituksesta syntyi tämä omituinen olento. Vaakunakilpeen lisäsin vielä aaltokoron kuvaamaan järveä. Kypäräkoristeena komeilee oma horoskooppini vaaka. 


Vaakunakilven väreillä on myös omat sääntönsä. Esimerkiksi kulta ja hopea eivät saa olla vierekkäin vaan välissä täytyy olla jokin muu väri. Usein hopea kuvataan valkoisella värillä niin kuin tässä minunkin vaakunapiirroksessani. 



Valmis vaakunapiirros.


Seuraavana teimme vaakunoillemme vaakunaselitykset.



Vaakunaselitys


Tämän jälkeen tunnuskuviosta tehtiin ex libris (=kirjanomistajamerkki). Värit merkataan piirrokseen erilaisilla viivoilla eli skraffeerauksilla, jotta kaiverretusta painolaatasta osataan tulkita vaakunakilven värit.

Ex Libris skraffeerauksin piirrettynä.



Lopuksi Ex Libris vielä kaiverrettiin kuparilevylle, jonka on tarkoitus toimia painolaattana. Oli muuten melko hankalaa kaivertaa tekstiä, koska painolaattaan se kaiverretaan nurinkurin jotta se tulisi sitten paperille oikein päin.



Painolaatta kaiverrettuna.